Techniek en tijdsaanduiding van stopwatches

Gepubliceerd op

Wat is een mechanische stopwatch en wat is het verschil met met een digitale stopwatch? En wat is een analoge stopwatch? In dit artikel gaan we in op de techniek en tijdsaanduiding van stopwatches.

Techniek en tijdsaanduiding

Analoge stopwatches, digitale exemplaren, mechanische stopwatches… Wat is het verschil? Eigenlijk is het appels met peren vergelijken. Bij analoge en digitale stopwatches gaat het om manier waarop de tijd wordt weergegeven. Bij mechanische stopwatches of kwartsexemplaren gaat het om de techniek die gebruikt wordt. Lees de korte ‘cursus’ techniek en tijdsaanduiding van stopwatches.

techniek en tijdsaanduiding

Analoog versus digitaal

Analoog en digitaal zijn twee tegengestelde begrippen. Het gaat bij beide om de overwerking en opslag van signalen. Analoog betekent ‘overeenkomstig’ of  ‘gelijk aan’. Met analoog wordt een signaal bedoeld dat traploos waarden kan aannemen in een continuüm.

Digitaal is afgeleid van het Latijnse woord ‘digitus’, dat vinger betekent. Ook heeft het te maken met het Engelse woord ‘digit’ dat cijfer betekent. Om een digitaal systeem een stroom van informatie te laten bewerken, is het nodig dat deze informatie met getallen te beschrijven is. Digitaal betekent dus dat het signaal in cijfers kan worden uitgedrukt.

Verschil tussen analoge en digitale stopwatch

Hierboven is in een notendop uitgelegd wat het verschil tussen analoog en digitaal is. Maar wat betekent dat op het gebied van horloges en stopwatches? Het belangrijkste verschil tussen analoog en digitaal ligt in de manier van verwerking een weergave van het signaal.

Een analoge stopwatch wordt het signaal traploos of glijdend weergegeven. Dit klinkt nog ingewikkeld. Het komt erop neer dat de tijd wordt gevisualiseerd met behulp van twee of drie wijzers die over een wijzerplaat heenlopen. De wijzers tonen cijfers op de wijzerplaat aan die overeenkomen met de tijd.

Bij een digitale stopwatch wordt het signaal gereduceerd tot een stroom bits en wordt het signaal weergegeven in cijfers.

 Een analoge stopwatch heeft wijzers en een digitale stopwatch geeft de tijd in cijfers weer.

Op de video hieronder zie je een zelfgebouwde digitale stopwatch.

Mechanische stopwatch of kwarts stopwatch

Een mechanische stopwatch wordt aangedreven door een veer. Deze veer moet regelmatig worden opgewonden, zodat de stopwatch blijft werken. Een dergelijke stopwatch heeft dus geen batterijen nodig. De allereerste exemplaren waren analoge mechanische stopwatches met wijzers die de tijd aanduidden. Louis Moinet was de uitvinder van deze mechanische stopwatch. Ze werden rond het jaar 1870 over het algemeen gebruikt bij paardenrennen, sportevenementen en in de artillerie waarbij de inslag van het schot getimed werd met zo’n mechanische stopwatch.

Op onderstaande video kun je zie hoe een mechanische stopwatch er van binnen én van buiten uitziet. Opwinden dus!

Een kwarts stopwatch -ook wel quartz stopwatch genoemd- werkt op een batterij die elektronische impulsen door een synthetische kristal stuurt en ervoor zorgt dat er één beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk.

 Een mechanische stopwatch moet je opwinden en een kwarts stopwatch werkt op een batterij.

Techniek en tijdsaanduiding

De begrippen analoog en digitaal worden gebruikt om aan te geven op wat voor manier de tijd in beeld gebracht wordt. Een analoge stopwatch heeft een wijzerplaat en wijzers. Een digitale stopwatch geeft de tijd in cijfers weer. Als het gaat om de techniek die wordt gebruikt om de stopwatches te laten werken, worden de begrippen mechanisch en kwarts gebruikt. Een mechanische stopwatch moet je opwinden en een kwarts stopwatch loopt op een batterij. Hopelijk is met dit artikel enige duidelijkheid in de techniek en tijdsaanduiding van stopwatches gebracht.

Bronnen: Explain That StuffNew Atlas, Wikipedia

Een reactie plaatsen