Stopwatch spelletjes voor kinderen

Gepubliceerd op

Met een stopwatch kun je heel makkelijk en super precies het verstrijken van de tijd bijhouden. Meestal wordt de stopwatch in de sport gebruikt om rondetijden of iets dergelijks te registeren. Maar ook kun je een stopwatch gebruiken in de klas. In dit artikel gaan we in op de leukste en educatieve stopwatch spelletjes voor kinderen.

Stopwatch in de klas

De stopwatch wordt lang niet alleen in de sport gebruikt. Ook op het werk is het een handige tool, bijvoorbeeld om de gewerkte uren te registreren. Ook op het school is het een hulpmiddel. Veel leerkrachten gebruiken een stopwatch dan ook tijdens hun lessen. Met dit instrument  in handen wordt het voor de leerlingen heel inzichtelijk hoeveel tijd ze hebben te besteden aan een taak. Het spoort ze aan tot actie en de meeste kinderen vinden het competitie-element enorm leuk! Het is bijvoorbeeld een handig middel om te bij te houden hoe lang de leerlingen achter de computer mogen.

Stopwatch bij het lezen

Ook is het een handige tool als de leerlingen om de beurt gaan lezen. Met een stopwatch kun je de leestijd exact bijhouden. en kun je kinderen ook stimuleren binnen een bepaalde tijd woordjes te lezen. Ook kun je de stopwatch gebruiken bij het rekenen. Maak er een leuke wedstrijd van. Hoeveel sommen kunnen de leerlingen in 1 minuut maken?

Zelfstandig werken

Je kunt een stopwatch ook inzetten om de leerlingen zelfstandig te leren werken. De docent geeft aan wat de leerlingen moeten doen en hoeveel tijd ze ervoor hebben. Ze moeten in stilte de taak uitvoeren. Als de stopwatch afgaat, na bijvoorbeeld 5 minuten, mogen de kinderen overleggen met hun buurman.

Stopwatch spelletjes
Leer kinderen zelfstandig werken: Bron foto: Pxhere

Stopwatch spelletjes

Kinderen vinden het leuk om stopwatch spelletjes te spelen. Het is bovendien een handige tool om de concentratie van een kind te verbeteren. We hebben een drietal stopwatch spelletjes voor je op een rijtje gezet. Deze dienen als inspiratie. Er zijn er nog veel meer te vinden!

Volg het weggetje

Het eerste spel heet ‘Volg het weggetje’. het is een leuk spelletje voor een kinderfeestje. Veel heb je er niet voor nodig: een bolletje wol en een stopwatch Dat is alles!. Het bolletje wol dien je helemaal uit te rollen en het woldraadje, moeten de kinderen door de kamer heen leggen. Het draadje is een weggetje waar de kids, zonder te vallen. overheen moeten lopen. Bij de start van de tocht over het draadje start je de stopwatch. De kinderen moeten zo snel mogelijk over het draadje lopen, maar als je valt, moet je weer bij het begin beginnen. Ben je bij het einde van het draadje, dan stop je de stopwatch. Degene met de snelste tijd heeft gewonnen!

Muntenspelletje

Het muntenspelletje is een geheugen- en volgordespel. Je hebt een een stapeltje verschillende munten nodig. Verder heb je een kartonnetje en een stopwatch nodig. Kies vijf munten van de stapel. bijvoorbeeld 2 munten van 1 euro en 3 munten van 20 eurocent. Leg deze munten op een rij in een bepaalde volgorde. Het kind moet goed naar de munten rijden en onthouden in welke volgorde ze liggen. Als het kind de rij goed heeft kunnen bekijken, bedek je de de munten met het kartonnetje. De opdracht die het kind heeft is om met de munten exact dezelfde rij met dezelfde volgorde te maken. Start de stopwatch en registreren hoeveel tijd het kind nodig heeft om de rij met munten neer te leggen. Je kunt het spel moeilijker maken door er meer munten aan toe te voegen.

Stopwatch spelletjes
Stopwatch spelletjes zijn handige methoden om de concentratie van een kind te verbeteren. Bron Afbeelding: Pixabay.

Binnen-buitencirkel

Binnen-buitencirkel is een spelletje voor in de klas. Je vormt twee cirkels: een binnen- en een buitencirkel. De leerlingen staan met hun gezichten naar elkaar toe en vertellen elkaar bijvoorbeeld over het weekend. Zet de stopwatch op één minuut. Als de tijd om is, schuift iedereen één plaats naar links op. De opdracht is om hetzelfde te bespreken met de volgende leerling. Op deze manier is de klas lekker actief bezig en hoeft de docent niets te doen om de leerlingen in beweging te brengen. Daar zorgt de stopwatch wel voor!

Meer stopwatch spelletjes

Er zijn natuurlijk nog veel meer stopwatch spelletjes te bedenken. In dit artikel hebben we je hopelijk kunnen inspiratie kunnen beiden voor het gebruik van de stopwatch in de klas. Mocht je meer of nog leukere stopwatch spelletjes weten, dan kun je die ons gerust toesturen. We zullen aan de leukste spelletjes een artikel wijden.

Bronnen: Coach Maastricht, Juf AnjaDe Leukste Kinderen, Tumult

 

Een reactie plaatsen