Stopwatch koopgids: een wegwijzer in stopwatchland!

Gepubliceerd op

Deze Stopwatch Koopgids is een handige wegwijzer als je op zoek bent naar een stopwatch, maar niet precies weet waar je op moet letten. De prijs is natuurlijk belangrijk, maar ook dien je te kijken naar het gebruikersgemak en naar de functies. Daarom is het allereerst van belang dat je je goed nadenkt over waar je de stopwatch precies voor wilt gebruiken. Ga je een stopwatch kopen, dan hebben we in deze wegwijzer een aantal zaken op een rijtje gezet die je helpen bij de keuze voor de juiste stopwatch.

Techniek en tijdsaanduiding

Wil je wijzers of cijfers en voor welke techniek kies je?

Op wat voor manier wil je de tijd aflezen. Sommige mensen zweren bij een ‘ouderwetse’ wijzerplaat met ronddraaiende wijzers. In dit geval is een analoge stopwatch dé stopwatch. Een digitale stopwatch geeft de tijd in cijfers weer. Als het gaat om de techniek die wordt gebruikt om de stopwatches te laten werken, kun je kiezen voor een mechanische stopwatch. Een dergelijk exemplaar moet je opwinden. Een kwarts stopwatch loopt op een batterij.

Functies van de stopwatch

De meest voorkomende basisfuncties van de stopwatch zijn hieronder op een rijtje gezet.

 • Count Up functie: Hiermee wordt aangegeven hoeveel tijd er sinds de activering van de stopwatch is verlopen.
 • Countdown functie: Met deze functie kun je een tijd instellen die na activatie af begint af te tellen. De stopwatch geeft dus de resterende tijd aan en je voert een race tegen de klok.
 • Pacer functie: Hiermee kun je het aantal slagen per minuut instellen Deze stopwatches worden ook wel metronoom stopwatches genoemd.
 • Split functie: Met deze functie kun jij tussentijden vastzetten, oftewel freezen’.
 • Stroke Rate functie: Een dergelijke stopwatch houdt bij hoeveel slagen (strokes) je per minuut maakt.
 • Multilap fucntie: Een stopwatch die over deze functie beschikt, kan rondetijden (laps) opslaan.
 • Speed Timer functie:  Hiermee kan je snelheid op een bepaalde afstand opslaan (mph of km/h).
 • Target Timer functie: Met deze functie kun je tijdsdoelen meten.
 • Alarm: Heb je het alarm ingesteld, dan geeft hij aan het einde van de looptijd een signaal.
 • Overige functies van de stopwatch: Van stappenteller en kilometerteller tot een GPS fucntie. Ook zijn er waterdichte en schokbestendige stopwatches. Er zijn verder modellen met hartslagmeter en exemplaren die het aantal verbrande calorieën kunnen meten. Ook zijn er stopwatches met backlight en een extra groot display.

Stopwatch voor welke activiteit

De stopwatch wordt voor diverse activiteiten gebruikt om de tijd te meten. In het huishouden, op het werk en natuurlijk in de sport.

In de sport

 • Het meest gebruikt wordt de stopwatch in de sport. Atleten en coaches kunnen met dit instrument hun prestaties en trainingen heel nauwkeurig volgen. Natuurlijk heb je altijd de Count Up functie nodig om de tijd weer te geven die er sinds de activering van de stopwatch is verlopen. Ook de Countdown functie is  waarmee de stopwatch na activatie begint met aftellen. Sommige sporten vereisen specifieke functies en vereisten.
 • Welke functies van belang zijn in de sport, zullen we uitleggen aan de hand van een aantal voorbeelden. Zo is de meest belangrijke functie van een hardloop stopwatch de multilap functie, waarmee je rondetijden kunt opnemen. Ook handig is dat de stopwatch met een split functie heeft waarmee je tussentijden kunt freezen. Deze functie is onder meer in de wielersport en bij het schaatsen onmisbaar. En in de zwemsport is een stopwatch met een dual split timer en een pacer functie belangrijk. Hiermee kun je tussentijden opnemen en de tussentijd van meerdere banen vastleggen. En met de pacer functie kun je het aantal zwemslagen per minuut bijhouden. In de roeisport is een stopwatch met stroke rate functie erg handig. Hiermee kun je berekenen hoeveel slagen er in een minuut worden gemaakt. Een stroke rate van 3 betekent 3 slagen per minuut.

Stopwatch Koopgids

Stopwatch in het werk

 • Ook op het werk wordt gebruik gemaakt van een stopwatch. Als je bijvoorbeeld een secure urenregistratie moet bijhouden, kun je gebruikmaken van een stopwatch. Noteer de tijd die je bent bezig geweest aan een bepaalde taak. Tel aan het einde alle tijden die je aan een project hebt besteed bij elkaar op en en je weet exact hoeveel uur je het heeft gekost om dit project op te leveren.

Stopwatch op school

 • Veel docenten gebruiken de stopwatch tijdens de les. Zo vormt het een handige tool om voor de leerlingen inzichtelijk te maken hoeveel tijd ze hebben te besteden aan een bepaalde taak. Het spoort ze aan tot actie en de meeste kinderen vinden het competitie-element enorm leuk!
 • Een andere reden om de stopwatch in de lessen te gebruiken, is om spelletjes mee te spelen. De meeste kinderen vinden het leuk om een wedstrijdje te doen ‘tegen de tijd’ en zo’n spelletje is een handige manier om de concentratie van een kind te verbeteren.

Handheld stopwatch of als horloge?

Wil je een stopwatch om je pols dragen of in in je hand houden?

Bij de aankoop van een stopwatch kun je kiezen voor een handheld stopwatch of een stopwatch horloge. Een handheld stopwatch houd je in je hand. Deze exemplaren hebben vrij grote knoppen en een duidelijk leesbare display en zijn gemakkelijker in het gebruik. Stopwatch horloges zijn vaak ‘gewone horloges’ met een aantal stopwatch functionaliteiten. Zo’n horloge is moeilijker te bedienen omdat de knoppen kleiner zijn. Ook is het display een stuk kleiner, waardoor de gegevens moeilijker zijn af te lezen. Een voordeel is wel dat je handen vrij hebt!

Waterbestendig, schokbestendig

Kan de stopwatch tegen vocht en schokken?

Zeilers, zwemmers en roeiers zijn gebaat bij een waterbestendige stopwatch. Een exemplaar dat tegen een spatje vocht kan. De kans is groot dat de stopwatch een plens water over zich heen krijgt. De stopwatch moet dan nog wel steeds goed functioneren. Een waterbestendige stopwatch is dan een must.

Hardlopers en wielrenners hebben juist weer een robuuste stopwatch nodig. Een stevige stopwatch die tegen een stootje kan en die door zijn schokbestendige constructie, beschermt tegen schokken en trillingen tijdens het lopen en fietsen.

schokbestendige stopwatch
Ga je mountainbiken? Dan heb je een schokbestendige stopwatch nodig. Bron afbeelding: BT op Reshot

Uitrusting Stopwatch

Welke accessoires zijn er allemaal voorhanden?

Stopwatches zijn leverbaar met diverse accessoires. Zo hebben bijna alle handheld stopwatches een halskoord, zodat je het instrument ook om je nek kan dragen als je even je handen vrij wilt hebben. Er zijn zelfs stopwatches die een ‘veilig’ halskoord hebben. Dit koord knapt als er ongewoon veel spanning op staat en zo kunnen er geen ongelukken mee gebeuren.

Een andere extraatje waar sommige stopwatches over beschikken, is verlichting. Zo kun je de display van het instrument ook tijdens trainingssessie in het donker aflezen. Meestal is het een kwestie van de verlichting aanzetten en bij het merendeel van de stopwatches schakelt de verlichting na een tijdje van zelf weer uit.

De stopwatches beschikken o.a. over een stille modus en kun je het geluid uit en weer aanzetten. Op deze manier kun je alle geluidsignalen uitzetten. Wel zo rustig!

Verder zijn er nog meer zaken qua uitrusting mogelijk. Zo zijn er stopwatches die voorzien zijn van een thermometer en kalender. Ook hebben sommige exemplaren een batterijduur indicator en een geheugen capaciteit indicator. Er bestaan zelfs stopwatches met een printer, waarmee je de gemeten tijden uit kunt printen. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer accessoires en geavanceerde mogelijkheden voorhanden, maar de hierboven genoemde zijn de meest populair.

Kosten Stopwatch

Wat kost een stopwatch?

Het laatste onderdeel van deze stopwatch koopgids gaat over de kosten. Wil je een stopwatch kopen, dan lopen de bedragen uiteen van enkele Euro’s tot wel 200 Euro en soms zelfs meer. Duidelijk zal zijn dat die dure exemplaren met name worden gebruikt in de topsport. Ben je een amateursporter en ga er op zondag op uit met je mountainbike, dan kan je voor een enkele tientjes dé perfecte stopwatch bestellen.

Stopwatch Koopgids

We hopen dat deze stopwatch koopgids je een stuk wijzer heeft gemaakt wanneer je van plan bent een stopwatch te gaan kopen. Mocht je informatie missen, of nog een vraag hebben, dan kun je natuurlijk altijd een mailtje sturen.

Een reactie plaatsen