Stopwatch in de sport: een onmisbare tool

Gepubliceerd op

Een stopwatch in de sport is een onmisbaar hulpmiddel. Ze dienen om exact de snelheid van je activiteiten te meten, maar ook om je training te analyseren. Maar niet alleen in de sport worden stopwatches gebruikt. Ze worden ook wel op het werk, of voor spelletjes ingezet. In dit artikel bespreken we het gebruik van de stopwatch in de sport. Later zullen we in een apart artikel ingaan op het gebruik van stopwatches bij andere activiteiten.

stopwatch in de sport
Wie is het eerste bij de finish? Bron foto: Pixabay

Functies van sport stopwatches

Een stopwatch in de sport wordt gebruikt door atleten en coaches die hun prestaties en trainingen heel nauwkeurig willen volgen. Elke sport is weer anders en vereist weer andere functies en de eisen die je aan zo’n stopwatch stelt, kunnen per sport en per training verschillend zijn. Bij iedere sport is natuurlijk de Count Up functie een ‘must’. Hiermee wordt aangegeven hoeveel tijd er sinds de activering van de stopwatch is verlopen. Ook de Countdown functie is onontbeerlijk waarmee de stopwatch na activatie begint met aftellen. Er zijn ook minder bekende functies.

We zullen aan de hand van een aantal sporten de belangrijkste functies en vereisten van de stopwatch bespreken.

Functies van de stopwatch in de sport

Het gebruik van de stopwatch in de sport bespreken we aan de hand van de zes volgende sporten:

  1. Hardlopen
  2. Fietsen
  3. Zwemmen
  4. Roeien
  5. Zeilen
  6. Schaatsen

Hardloop stopwatch

De meest belangrijk functie van een hardloop stopwatch is de multilap functie.

In de hardloopsport is een stopwatch waarmee je rondetijden kunt opnemen, van cruciaal belang. Dit doe je met een stopwatch die beschikt over een multilap functie. Hiermee kan je meerdere opvolgende rondetijden (laps) opslaan. Deze exemplaren beschikken over een geheugen waarin deze verschillende rondetijden kunnen worden opgeslagen. Ook handig is dat de stopwatch een split functie heeft waarmee je tussentijden vastzetten. Wanneer de je de tijd hebt vastgezet, loopt de oplopende tijd door.

Fiets stopwatch

De multilap functie is in de wielersport en bij het fietsen de meest belangrijke functie.

Ben je een wielrenner, of mountainbiker dat geldt voor een fiets stopwatch hetzelfde als bij de hardloop stopwatch. Je hebt een stopwatch nodig waarmee je rondetijden kunt opnemen. Dit is een stopwatch met een multilap functie. Hiermee kan je meerdere opvolgende rondetijden (laps) opslaan. Ook handig is dat de stopwatch met een split functie heeft waarmee je tussentijden kunt freezen. Met een dual-lap split timer, kun je gelijktijdig de opeenlopende rondetijd en de tijd tussen twee oplopende rondes weergeven en opslaan. De Speed Timer functie is  tevens cruciaal. Hiermee geeft je de snelheid op een bepaalde afstand weer.

Natuurlijk is het van groot belang dat de stopwatch shockproof is en tegen een stootje kan. Dit is met name belangrijk als je gaat wielrennen op de weg of gaat mountainbiken.

stopwatch in de sport
Monteer je een stopwatch op je mountainbike? Zorg dat deze shockproof is. Bron foto: TJ Harron – Flickr [CC BY 2.0] via Wikipedia.

Stopwatch voor in de zwemsport

In de zwemsport heb je het meest aan een stopwatch met een dual split timer en een pacer functie.

Ben je een fanatiek zwemmer of train je in de zwemsport dan wil je naast het meten van de tijd nog meer functionaliteiten om de voortgang van de trainingen te monitoren. Je wilt bijvoorbeeld tussentijden opnemen en de tussentijd van meerdere banen vastleggen. Een stopwatch met een dual split timer is het meest geschikt. Ook is een stopwatch met pacer functie een uitkomst. Met deze functie kan het aantal slagen per minuut gemeten worden. Het aantal slagen kun je zelf van te voren instellen. Je kunt kiezen voor 20, 30, 40, 60, 80, 120, 160, 200, 220, 240 of 320 slagen per minuut. Per slag wordt een signaal -in beeld en geluid- weergegeven, vergelijkbaar met een metronoom uit de muziek waarmee je beats per minute kunt aangeven. Ook een stroke rate functie is handige. Hiermee kan de stopwatch berekenen hoeveel slagen er in een minuut worden gemaakt.

Vanzelfsprekend is het van belang om een waterbestendige stopwatch handig, die blijft functioneren als hij nat wordt.

Stopwatch voor in de roeisport

In de roeisport wordt gebruik gemaakt van stopwatches met een multilap en een pacer en stroke rate functie

Bij een roei stopwatch gaat het met name om multilap en pacer functie. Met de multilap functie kun je meerdere opvolgende rondetijden opslaan. Met behulp van de pacer functie kun je van te voren het aantal slagen instellen. met en met behulp van de stroke rate functie kan het instrument berekenen hoeveel slagen er in een minuut worden gemaakt. Een stroke rate van 3 betekent 3 slagen per minuut.

Net zoals in de zwemsport is het bij het roeien raadzaam om een waterbestendige stopwatch handig, die blijft functioneren als hij nat wordt.

Stopwatch voor in de zeilsport

In de zeilsport worden stopwatches met een countdown timer gebruikt.

Vin de zeilsport worden tijdens wedstrijden stopwatches met een countdown timer gebruikt. Hiermee kun je een tijd instellen die na activatie af begint af te tellen.

Net zoals in de zwem- en roeisport wordt een waterbestendige stopwatch geadviseerd die blijft functioneren als hij nat wordt.

Schaatsstopwatch

De meest belangrijk functie van een stopwatch in de schaatssport is de multilap timer.

Bij het schaatsen heb je een stopwatch nodig, waarmee je rondetijden kunt opnemen. Hiervoor is een stopwatch met  een multilap functie nodig. Naast het opslaan van de rondetijden is e]het ook handig als deze stopwatch een split functie heeft waarmee je tussentijden vastzetten. Heb je de tussentijd  vastgezet, dan loopt de oplopende tijd door. Daarnaast is een Speed Timer functie een vereiste. Hiermee geeft je de snelheid op een bepaalde afstand weer.

Stopwatch niet langer nodig!

Overigens is het in de professionele schaatsport niet langer nodig om met een stopwatch en rondeborden langs de baan te staan. In de zomer van 2017 werd een nieuwe app in gebruik genomen. Thialf heeft in samenwerking met de KNSB en Sportunity een app ontwikkeld voor schaatscoaches. Deze app, Sprint Coach genaamd, geeft realtime op twaalf momenten per ronde de snelheden van de schaatsers door en geeft inzichtelijke statistieken op kunstijsbanen. De meting vindt plaats door middel van een chip die meet wanneer je de start- en finishlijn passeert.  Het resultaat is een zeer nauwkeurige meting.

Bronnen: KNSB, Sprintapp

Andere sporten

Ook in andere sporten wordt natuurlijk gebruik gemaakt van de stopwatch. In de motorsport, crickett, voetbal enzovoorts. Bekijk hieronder eens een video over de stopwatchmethode die de coach gebruikt tijdens de honkbaltraining.

Er zijn nog veel meer sporten waarin een stopwatch onontbeerlijk is om prestaties te meten. Dit artikel diende om aan te geven dat iedere sport weer zijn ‘eigen’ eisen stelt aan een stopwatch. Hou daarmee rekening als je een stopwatch gaat aanschaffen!

Een reactie plaatsen