Handheld stopwatch of als horloge?

Gepubliceerd op

Stopwatches zijn te koop in allerlei soorten en maten. In dit artikel gaan we in op de vraag of je beter een handheld stopwatch kunt aanschaffen of dat het beter is om een horloge stopwatch te kopen. Wat zijn precies de verschillen en de voor- en tegens?

Handheld stopwatch

Een handheld stopwatch is een stopwatch die je in je hand houdt. Eigenlijk zegt de term het al: ‘hand held’. Over het algemeen hebben deze handheld stopwatches vrij grote knoppen en duidelijk leesbare display. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Als je zo’n handheld stopwatch even niet hoeft te gebruiken, kun je hem in je kleding opbergen of bevestigen of aan een koord om je nek dragen. Handheld stopwatches worden gebruikt door trainers en coaches van sporters. Ook scheidsrechters maken vaak gebruik van zo’n handheld exemplaar. Op deze manier kunnen zij rondetijden klokken, de duur van een wedstrijd bijhouden en de sportieve voortgang van hun pupillen monitoren.

handheld stopwatch
Sportcoach in het leger houdt de tijd bij met een handheld stopwatch. Bron foto: U.S. Navy – Chief Photographer’s Mate Chris Desmond via Wikimedia Commons.

Stopwatch horloge

Stopwatch horloges zijn vaak ‘gewone horloges’ met diverse stopwatch functionaliteiten. Het nadeel van zo’n horloge is dat ze moeilijker te bedienen zijn dan een handheld exemplaar. Ook is het display een stuk kleiner, waardoor de gegevens moeilijker zijn af te lezen. Toch kan een stopwatch horloge handig zijn. Bijvoorbeeld als je handen vrij wilt houden tijdens het sporten of geen plek hebt in je tenue om een stopwatch in op te brengen. Een stopwatch om je pols biedt dan uitkomst! Over het algemeen wordt een stopwatch horloge gebruikt in de zorg en verpleging, in de televisie- en radiowereld, maar ook doot scheidsrechters.

stopwatch horloge
Analoog stopwatch horloge. Bron foto: Pixabay

Handheld stopwatch of als horloge?

Het hangt helemaal van de functies die je stelt aan zo’n stopwatch en voor welke activiteiten je het isntrument wilt gebruiken. En niet onbelangrijk, heb je handen vrij hebt om de stopwatch vast te houden? Ook hangt het af van je persoonlijk voorkeur. Misschien vind je een horloge stopwatch veel prettiger dragen. Een handheld stopwatch is gebruiksvriendelijker en is helemaal gemaakt om tijdsintervallen te meten, terwijl een exemplaar dat je om je pols draagt de stopwatch functie een extraatje is.

Een reactie plaatsen