Functies van de stopwatch. Check dit overzicht

Gepubliceerd op

De functies van de stopwatch zijn enorm divers. Welke functie jouw stopwatch moet hebben, hangt af waarvoor je hem wilt toepassen. Wil je hem gebruiken in de sport en er rondetijden mee meten of tussentijden mee klokken? Of wil je er stopwatch spelletjes met je kinderen mee doen? Er zijn ontzettend veel soorten stopwatches met een breed scala aan functies. Zo zijn er stopwatches met bijvoorbeeld een Count Up Timer, met een Pacer functie of met een Target Timer. In dit artikel bespreken we de vele functies van de stopwatch.

Welke functies van de stopwatch heb ik nodig?

Stopwatches zijn voor vele doeleinden te gebruiken. Overweeg je een stopwatch te kopen, hou dan goed de  toepassing in ogenschouw en stel de specifieke functies die jij nodig vindt, vast. De meeste stopwatches worden in de sport gebruikt, maar heb je er een nodig voor op het werk, dan zijn de eisen die je eraan stelt weer heel anders.  Hieronder hebben we de meest voorkomende basisfuncties van de stopwatch uiteengezet.

Basisfuncties van de stopwatch

Hieronder vind je de tien basisfuncties van een stopwatch.

  1. Count Up
  2. Countdown
  3. Pacer
  4. Split
  5. Stroke Rate
  6. Multilap
  7. Speed Timer
  8. Target Timer
  9. Alarm
  10. Overige functies

 

Count up stopwatch

De standaardfunctie van een stopwatch is de Count Up functie.

De basisfunctie van een stopwatch is de Count Up Timer. Met deze functie wordt aangegeven hoeveel tijd er sinds de activering van de stopwatch is verlopen. In feit wordt de tijd opgeteld (count up). De verstreken tijd wordt getoond in uren, minuten, seconden en 1/100 seconden. Wanneer je de Count Up Timer stopzet, dan wordt de eindtijd getoond.

functies van de stopwatch
Eindtijd klokken. Bron foto: Matt via Flickr.

Stopwatch met countdown functie

De tweede belangrijke functie is de Countdown functie.

Bij een stopwatch met Countdown functie kun je een tijd instellen die na activatie af begint af te tellen. De stopwatch geeft dus de resterende tijd aan. Je voert een race tegen de klok!

Stopwatch met Pacer functie

Een Pacer stopwatch geeft ‘beats per minute’.

De stopwatch met Pacer functie geeft het aantal slagen per minuut. De frequentie is in te stellen en je kan kiezen voor 20, 30, 40, 60, 80, 120, 160, 200, 220, 240 of 320 slagen per minuut. Per slag wordt een signaal – in beeld en geluid- weergegeven. Het woord ‘pacer’ komt uit het engels en betekent ‘slagen’ of ‘passen’. Dergelijk stopwatches worden vaak in de roeisport en bij zwemmen gebruikt. Deze stopwatches staan ook bekend onder de naam metronoom stopwatches genoemd omdat hij net als een metronoom in de muziek, beats per minute aangeeft.

Split Stopwatches

Split Stopwatches geven tussentijden.

Stopwatches met een Split functie kun jij tussentijden vastzetten. Wanneer de je de tijd hebt vatgezet, loopt de oplopende tijd door. Dit vastzetten van de tijd wordt in stopwatch jargon ‘freezen’ genoemd. De meeste stopwatches met een Count Up functie, hebben ook zo’n Split functie.

Stopwatch met Stroke Rate functie

Een Stroke Rate stopwatch houdt slagen bij.

Een Stroke Rate stopwatch houdt bij hoeveel slagen je per minuut maakt. De slagfrequentie (de stroke rate) wordt uitgerekend op basis van de tijd die een vooraf is ingesteld. De stopwatch rekent dit vervolgens om in slagen per minuut. Een strokerate van 3 betekent 3 slagen per minuut. Deze functie wordt gebruikt in in de zwem- en roeisport.

Multilap stopwatches

Sla meerdere rondetijden op met een Multilap stopwatch.

Een Multilap stopwatch kan meerdere opvolgende rondetijden (laps) opslaan. Dergelijke stopwatches kunnen ten minste 99 oplopende laps bijhouden en hebben een geheugen waarin deze rondetijden kunnen worden opgeslagen. Vaak kunnen er tussen de 10 rondetijden tot maar liefst 300 laps worden opgeslagen in het geheugen. Sommige stopwatches zijn zo geavanceerd dat ze de snelste, langzaamste en gemiddelde tijd kunnen laten zien.

Speed Timer Stopwatches

Met een Speed Timer stopwatches meet je de snelheid in km/u.

Een Speed Timer stopwatch geeft de snelheid op een bepaalde afstand weer. Deze en snelheid kan in mijl of in kilometer worden uitgedrukt. Zo betekent ‘mph’ miles per uur en wordt met km/h het aantal kilometers per uur aangegeven.

Stopwatch met Target Timer functie

Met een Target Timer stopwatch kun je meten of je jouw tijdsdoel haalt

Een stopwatch met een Target Timer functie kan je tijdsdoelen meten. Je voert eenvoudigweg het tijdsdoel target time) in en na invoering activeer je de stopwatch. Naast de target time, zie je in de display ook werkelijke tijd en de overschrijving van de tijd.

Stopwatch functies
Wat is de tussentijd? Bron foto: Jill Bazeley via Flickr

Stopwatch met Alarm

Stopwatch met ingebouwde alarm functie

Een ingebouwd alarm is ook heel erg handig. Heb je het alarm ingesteld, dan gaat hij aan het einde van de looptijd een signaal af. Handig wanneer je een serie oefeningen doet, maar ook te gebruiken als wekker.

Meer functies van de stopwatch

Nog meer handigheden, tools en functies van de stopwatch

Naast de tien bovengenoemde functies, zijn er ook stopwatches die nog meer kunnen. Zo zijn er stopwatches met een stappenteller en met een kilometerteller, waarmee je de afstand die je hebt afgelegd kunt meten. Er zijn exemplaren die zijn uitgerust met GPS, zodat je de locatie kunt markeren. Verder zijn er waterdichte stopwatches voor in de zwemmen en roeien Als je een stopwatch wilt monteren op de fiets of in de auto, kun je het beste kiezen voor een schokbestendig exemplaar. Verder zijn er  stopwatches met een hartslagmeter en modellen die het aantal verbrande calorieën weergeven. Ook handig zijn stopwatches met een backlight scherm zodat je ook in het donker het display goed kunt aflezen. Ook zijn er stopwatches met een extra groot display, zodat je tijdens het fietsen of hardlopen gemakkelijk de tijd kan aflezen.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer functies van een stopwatch te vinden, maar de meeste bekende hebben we in dit artikel de revue laten passeren en kun je een betere keuze maken voor de aankoop van een stopwatch.

Bronnen: HealtfullySwim Outlet

Een reactie plaatsen